dijous, 20 d’octubre del 2016

CARRER MONTSERRAT DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS




CARRER MONTSERRAT


Estreno blog amb el carrer de Montserrat, un lloc on hi he passat milers de vegades, per ser des de casa meva, el pas natural d'entrada a la Vila .

El Carrer Montserrat de Vilafranca del Penedès, neix a la Plaça Milà i Fontanals i acaba al carrer del Nord.



Es un carrer que arriba fins el num. 36 per una banda i fins el 49 per l’altre.

Pertany al Barri del Centre Vila i es diu així des de el 1876.  Deu el seu nom a una antiga capella inclosa en uns horts que arribaven fins i tot a l’actual Plaça Milà i Fontanals.


Es un carrer molt irregular que al llarg del temps ha sofert diverses transformacions.



Des de el Carrer Mossèn Coy fins el Carrer Orient, el carrer manté un espai força ampla, desprès a partir d’aquí i fins el carrer Bonaire s’estreny considerablement, per tornar-se a eixamplar fins a Cal Noi Noi, seu de la Colla Castellera Xicots de Vilafranca.


De petita, recordo perfectament quan a tocar al carrer del Nord, on ara hi ha una plaça triangular, hi havia una Masia de pagès, -Cala Carmeta - envoltada de jardí on els mes petits ens hi passàvem hores jugant per sota la roba estesa de la casa, quan encara era sense asfaltar i els dies de pluja eren plens de fangueig.


Es on ara hi ha uns pins i la part frontal de la Font de l’Espirall.

Des de mig carrer fins a tocar el carrer del Nord, hi ha els grans patis posteriors del famós “Hort Gran” que els que ja tenen la quarantena recordaran per la seva piscina i sobre tot per la Discoteca, però els més grans, hi anàvem a buscar la llet cada dia amb una lletera de llautó.

Cal destacar un parell de llocs.


1.     Casa de la Rúbia


Edifici inclòs en l’Inventar-hi del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es un edifici entre mitgeres i d'una crugia. Consta de planta baixa i un pis, amb coberta de teula àrab. Hi ha una finestra rectangular al pis i el portal d'arc de mig punt adovellat. 



Aquesta tipologia és també usual en altres carrers de Vilafranca. En el mateix carrer de Montserrat poden trobar-se mostres d'aquesta tipologia d'arquitectura popular, als núm. 10 i 12.

 

La construcció es troba situada dins del recinte fortificat durant la Primera Guerra Carlina (Guerra dels Set Anys) i entre altres cases populars.

Es una autèntica llàstima que s'hagin pintat les voltes i no siguin vistes





2.     Portal de la Torre de l’Espirall


El Portal  de la Torre de I'antic distribuïdor d'aigua de I'Espirall va ser construït el 1863 i recuperat el 1979 quan es va instal.lar presidint la placeta del carrer de Montserrat.



3.     Casa número 1


 A tocar de la Plaça Milà i Fontanals, hi ha la casa de l’antiga família Barqué, la qual té un ferro forjat amb la indicació de l’any 1866



4.     Altres indrets singulars del carrer de Montserrat


Cases tapiades, balcons originals, banderes estatals, estelades, la botiga del Guarnicionista “Cal Diego” que fa cantonada amb el carrer Bonaire. A l’altre banda de la mateixa cantonada hi ha una casa molt ben conservada, on a l’estiu sempre hi ha al seu interior figures  de la Festa Major, les quals son visibles des de l’exterior, pel gaudir dels vianants, sobre tot dels més petits. Està situada just al davant de l'antiga Peixateria Vidal, lloc de peregrinació dels anys 60-70 per poder menjar bon peix. Ara amb un blog de dos pisos i planta baixa.











Les cases més antigues mantenen la mateixa estructura de planta baixa i un sol pis a sobre. Son petites construccions unifamiliars sense masses pretensions.


En aquest carrer hi ha una mica de tot. Es el carrer de pas natural entre el Barri de l’Espirall i el Barri del Centre Vila, ja que empalma amb la Plaça Milà i Fontanals, Carrer de la Font, carrer de la Indústria i la Plaça de la Vila.

Per acabar un consell: anem pels carrers i places mirant amunt, perquè tindrem moltes sorpreses.

Totes les fotos son propietat de Maria Rosa Ferré i no es poden reproduïr sense el seu consentiment.






Consultes:

Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Els carrers de Vilafranca de Josep Martí

Vikipèdia: Patrimoni penedesenc

De les primeres fonts, espiralls i pous a Vilafranca - d’Antoni Massanell i Esclassans

Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

dilluns, 17 d’octubre del 2016

VILAFRANCA DEL PENEDÈS ESTÀ DISTRIBUÏDA EN VUIT BARRIS

Vilafranca del Penedès està distribuïda en vuit barris

l'Espirall, 
la Barceloneta, 
el Molí d'en Rovira, 
la Girada, 
el Poble Nou, 
el Centre, 
Sant Julià 
les Clotes. 

La població de Vilafranca del Penedès s'acosta als 40.000 habitants, un 55% dels quals es concentren als barris de  El Poble Nou, L'Espirall i Sant Julià, que són, per aquest ordre, els més poblats de la ciutat.

Cada barri compta amb una Associació de Veïns que treballa per la cohesió social i les millores als barris.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...